logare

Autentificarea si inregistrarea sunt cat se poate de simple. Da click pe oricare din butoanele de mai jos si vei fi logat sau inregistrat automat si pe reteteSmart.ro.
Daca doresti sa folosesti logarea standard, da click aici.
Daca doresti sa folosesti logarea standard, da click aici.
Dorada si legume la gratar, cu sos de capere
Gratarul este vedeta verilor in materie de bucatarie. Pestele la gratar, pregatit cu marinade pe baza de ierburi aromatice si zeama de lamaie, este savuros. Legumele la gratar au cu totul alt gust. Incearca usturoiul intreg, copt in coaja – devine moale si-si pierde iuteala. Pune pe gratar si cateva crengute de rozmarin – fumul aromat va intra
.. mai mult >
Sursa: USDA SR28
- 1 dorada (de 600-800 g curatata, eviscerata)
- 1/2 de ardei gras
- 1/2 dovlecel (felii)
- 1 capatana de usturoi
- 4-5 crengute de rozmarin
- 3 linguri de ulei extra virgin
- Sare de mare
- Piper negru zdrobit
- 1/2 de lamaie
- 1 catel de usturoi
- 1 crenguta de rozmarin
- 2 crengute de cimbru
- 4 linguri de ulei de masline
- 1 lamaie
- 5 fire de chives
- 7-10 capere murate
- Sare, piper negru zdrobit
PENTRU MARINADA:
PENTRU SOSUL DE CAPERE:
reclama
1. Prepar intai marinada in care o sa las pestele cam o ora inainte de a-l pune pe gratar, ca sa se invaluie in gusturi si arome fine. Ulei, usturoi pisat foarte bine, rozmarin si cimbru, sare si piper, o lingura de suc de lamaie – le amestec foarte bine si le pun inauntrul pestelui, masand bine carnea. Las inauntru si felii de lamaie. Pun pestele la frigider cam o ora.
2. Pornesc gratarul si, pana o sa fie gata ca sa arunc preparatele pe el, pregatesc legumele. Tai o jumatate de ardei gras caruia ii scot semintele si jumatate de dovlecel taiat rondele. Capatanii de usturoi intregi ii tai un capac de jumatate de centimetru. Si asa, fara mot, cu un pic de ulei de masline, o invelesc in staniol si-o pun pe gratar (cu partea taiata in jos, ca sa stea dreapta). Cand usturoiul e aproape copt, il scot, dar il las in staniol.
3. Frec gratarul cu ceapa si ulei de masline si pun pestele, ardeiul gras si capia, rondelele de dovlecei, rosiile, iar deasupra cateva fire de rozmarin, care, pe gratarul incins, isi dezvaluie toata aroma. Las pestele cam 8 minute pe fiecare parte – e usor sa verific cand e facut.
4. Prepar sosul de capere intr-o craticioara, un ibric sau un vas cu coada din cupru. Amestec 4 linguri de ulei extravirgin cu firele de chives taiate marunt. Tai o lamaie in jumatate si fac fileuri sau cubulete, indepartand samburii (vezi explicatia in descrierea retetei). Adaug caperele, sare si piper negru zdrobit si amestec bine. Pun craticioara 2 minute pe gratar, cat sa se incalzeasca ingredientele si sa-si dezvaluie aromele.
5. PREZENTAREA PE FARFURIE: Scot cu atentie de pe gratar pestele si legumele si le asez pe un platou, gata de servire. Peste peşte torn un pic de sos. Scot usturoiul din staniol. Pentru decor, aranjez cateva fire de rozmarin. Preparatul se serveste cald.
6. UN MIC TRUC: In sosul de capere poti adauga muguri de pin sau migdale zdrobite. Textura crocanta a acestora si gustul elegant dau o nota mediteraneana mai accentuata sosului.

de: alina tomescu
reclama

de: alina tomescu